Hoe weet ik of een auto of ander voertuig gestolen is?

briefcase-stealing-1436870-w1200-h1200Natuurlijk ben je altijd op zoek naar koopjes. Dit geldt zeker bij een grote uitgave, zoals voor een auto of ander voertuig. Soms is goedkoop echter duurkoop, want steeds vaker worden via online marktplaatsen gestolen voertuigen aangeboden.

Hoe weet ik of een auto of ander voertuig gestolen is?

Gelukkig hoef je vaak niet lang te zoeken voordat je duidelijkheid hebt over de eigendomsstatus van een voertuig. De Dienst Wegverkeer, of RDW, houdt namelijk een kenteken register bij. Op de website van het RDW voer je simpelweg het kenteken in van het voertuig dat je wilt gaan kopen en je ziet direct of deze gestolen is. Ook vind je hier andere waardevolle informatie voor het kopen van een auto, zoals het brandstofverbruik en de vervaldatum van de APK keuring.

Is een kenteken check bij de RDW genoeg om zekerheid te hebben over de eigendomsstatus van een voertuig?

Een slimme heler van gestolen auto’s zal waarschijnlijk met valse nummerplaten werken. Zorg dus altijd dat je controleert of de auto zoals deze bij de RDW geregistreerd is dezelfde is als de auto waar je je zuurverdiende geld aan uitgeeft. Op het moment dat het voertuig dat je wilt aankopen een ander model of bouwjaar lijkt te hebben dan hetgeen er in het kentekenregister staat genoteerd, moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Waar kan ik verder op letten bij het kopen van een voertuig?

Als de gegevens in het kentekenregister kloppen en ook overeen komen met het voertuig dat je aan gaat kopen is de kans groot dat je geen gestolen voertuig koopt. Ook dan is het echter goed om wat extra dingen in de gaten te houden:

Er is met het chassisnummer (VIN) geknoeid.altijdEr missen sleutels.De deal is te goed om waar te zijn.

  • Er is met het chassisnummer (VIN) geknoeid. Controleer bij het kopen van een voertuig altijd het chassisnummer. Op het moment dat deze niet duidelijk leesbaar is of er lijkt mee geknoeid te zijn is dit een duidelijk signaal dat er iets niet in de haak is.
  • Er missen sleutels. Hoewel dit niet persé een teken is dat het een gestolen voertuig betreft, is het ontbreken van sleutels of het gebruik van verschillende sleutels voor een auto wel reden om iets kritischer te kijken naar je aankoop. Ook als er een deur vervangen is moet je zorgen dat je alle originele sleutels meegeleverd krijgt.
  • De deal is te goed om waar te zijn. Ja, het kan dat je de deal van je leven aangeboden krijgt, maar als je toekomstige aankoop tientallen procenten onder de huidige marktwaarde verkocht wordt is dat reden voor wantrouwen.

Tot slot

Voertuigen zijn, met uitzondering van een koopwoning, veelal de grootste aankopen die je zal doen. Een dergelijke aankoop zou niet over een nacht ijs moeten gaan. Zorg dat je, met behulp van bovenstaande tips, je huiswerk doet en géén gestolen voertuig koopt.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.