Mag ik een auto met een buitenlands kenteken hebben?

rijbewijs halenEen buitenlands kenteken

Als inwoner rijden met een auto met een buitenlands kenteken: mag dat eigenlijk wel? Als je de auto wel in Nederland laat registreren, dan is het toegestaan. Uiteraard moet je ook nog wel aan andere verplichtingen voldoen. Er is niks aan te doen: je moet gewoon belasting betalen! Het gaat hierbij om de BPM (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) en de MRB (motorrijtuigenbelasting). Hier is echter wel een uitzondering op.

Vrijstelling

Mocht het zo zijn dat je de auto maar voor korte duur gebruikt, dan kan je vrijstelling aanvragen. Dit doe je door het aanvraagformulier in te dienen bij de belastingdienst. Dit formulier is te downloaden bij www.rijksoverheid.nl. Overigens kan het aanvragen alleen digitaal. Deze aanvraag hoef je niet zelf te doen, dit mag je ook laten doen door een familielid of bijvoorbeeld een verhuurbedrijf. Ondertekenen van de aanvraag is namelijk niet nodig.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deze vrijstelling zijn:

-Je mag niet langer dan twee weken de auto in Nederland gebruiken.

-De auto moet in het buitenland gehuurd zijn (dit kan ook op leenbasis of leasen zijn).

-Het voertuig wordt gebruikt door iemand die in Nederland woont en dus is ingeschreven bij een gemeente of door zijn of haar gezinslid. Een andere mogelijkheid is dat de auto beschikbaar is voor een Nederlands bedrijf of organisatie.

-Uiteraard moet het voertuig wel voldoen aan de eisen die vastgesteld zijn in de Wegenverkeerswet van Nederland. Wil je weten of het voertuig aan deze eisen voldoet, dan kan je contact opnemen met de politie. De politie is te bereiken op 0900-8844 (vanuit het buitenland: +31 34 35 78 844).

-Je mag maximaal 1 keer per jaar voor twee weken vrijstelling aanvragen.

Tips

Let op dat je hier wel aan voldoet. Mocht bij controle namelijk blijken dat je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan moet je, uiteraard, alsnog de belasting betalen. Maar daarnaast krijg je dan ook nog een boete! De vrijstelling gaat in op de datum die je zelf aangeeft. Voor die tijd mag je dus niet al met de auto in Nederland zijn.

Een goed idee is het afdrukken van de vrijstellingsaanvraag en bewaar deze in de auto als bewijs!

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.